01 Meadfoot House front
01 Meadfoot House front

02 Meadfoot House front
02 Meadfoot House front

05 Meadfoot House details3
05 Meadfoot House details3

01 Meadfoot House front
01 Meadfoot House front

1/5

MEADFOOT

HOUSE

The clients had lived in their original property for 18 years and were keen have a purpose built home.

The site is set well down from street level and was originally screened by huge conifer trees which made the interior of the original house dark and gloomy.

The clients wished to self build as much as possible yet had no experience of construction on this scale. 

To the rear are spectacular views over rolling countryside with a patch work of fields and woodland giving a textured view. The plan is very much on a north south axis and it was proposed to orientate the principal rooms to take in the view. The introduction of a spine wall as the point of vertical circulation and the strategic positioning of roof-lights and windows allows natural daylight to penetrate deep into the open plan spaces at the rear. As you move up the staircase views into spaces both sides and beyond to the countryside are achieved.

The clients continue to progress (some 10 years from initial commencement) with the final internal finishes and external landscaping. With a background in precision engineering the quality of the finishes are excellent and exacting tolerances are seen throughout. 

WHAT

New Build Dwelling

WHERE

Collingham, West Yorkshire

WHEN

Not yet completed